Eğitimci, müzeci, yazar ve çevirmendir. 1901 yılında İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini Reşit Paşa Okulu’nda tamamladıktan sonra, İstanbul Öğretmen Okulu’na girdi ve 1921 yılında buradan mezun oldu. İstanbul Feyziati Numune Mektebi’nde 1921-1925) ve Şavşat Merkez Mektebi’nde (1925-1926) öğretmenlik yaptı. Eğitim düzeyini yükseltecek kaliteli öğretmenler yetiştirmek üzere Cumhuriyet döneminde açılan ilk yurtdışı öğrenim sınavına girerek kazandı. Almanya’da Köln İş Okulu Semineri, Bonn Pedagoji Akademisi ve İsveç’te Naas August Abrahamson kurumunda el işleri seminerlerine devam ederek yüksek öğrenimini bitirdi (1927-1931).
Türkiye’ye döndükten sonra Gazi Terbiye Enstitüsü el işleri öğretmenliğine atandı (1932). 1935-1939 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı müfettişliği yaptı. Bu görevi sırasında birçok köy enstitüsünün kuruluşunda da katkısı oldu.
1950 yılında eski Eserler Genel Müdürü olan Hayrullah Örs, 1951-1954 yılları arasında Talim ve Terbiye Kurulu üyeliği, 1954-1957 yılları arasında da İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Daha sonra sırasıyla Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu öğretmenliği ve müdürlüğüne, İstanbul Eğitim Enstitüsü öğretmenliğine ve nihayet 1961 yılında Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğüne atandı. 1 Aralık 1970 tarihinde bu son görevinden yaş haddi nedeniyle emekliye ayrıldı.
İyi Almanca ve Fransızca bilen Hayrullah Örs bu iki dilden Türkçe’ye çok sayıda eser kazandırdı. Türk kültürüne büyük katkılarda bulunan Tercüme Bürosu’nda da kuruluşundan itibaren uzun süre görev alan Hayrullah Örs’ün telif ve çeviri eserlerinden bazıları şunlar: Konfüçyüs, Anabasis, Kırık Testi, Gök ile Yer Arasında, Allahın Güneşi Avrupa Üzerinde, Bir Gecelik Misafir, Felsefe Meseleleri, Kudüs, Hazreti Muhammed, Moltke’nin Türkiye Mektupları, Bilge Nathan, Sanat Tarihinin Temel Kavramları, Şölen ve Sokrates’in Savunması, Tanrılar, Mezarlar ve Bilginler. Hayrullah Örs 6 Ekim 1977 tarihinde İstanbul’da yaşama veda etti.