• Dünyada Kitap
    Emily Brontë Asperger Sendromlu Olabilir Emily Brontë’nin biyografisini yazan Claire Harman’a göre ünlü yazar otizmin bir türü olan Asperger Sendromu’ndan müzdaripti. Edinburgh Uluslararası Kitap Fest(Devamını oku)
  • Sinemamızın Arayışçı Yönetmeni
    “Dün kadar yakın, ışık yılınca uzak... Bu elli yedi yıl boyunca çok şeyler oldu elbet. O günler farkında olmasak bile yeni bir sinemanın kuruluş sürecinin başlangıç günlerinde idik. Her şey bir deneme(Devamını oku)
  • Mekânı Nasıl Algılarız?
    Elinizde tuttuğunuz dergiyi okurken muhtemelen bir koltukta, sandalyede ya da oturmaya yarayan herhangi bir nesnenin üstünde oturuyorsunuz. Belki önününüzdeki masada bir bardak çay var ya da yanınızda(Devamını oku)
  • Evde Deney Yapmak
    Siz de amatör bir bilim meraklısı mısınız? Değişik deneyler yapmayı sever misiniz? Ya da popüler bilim kitaplarını okumaktan keyif alır mısınız? O zaman Martin Gardner’ın “Günlük Eşyalarla Eğlenceli D(Devamını oku)
  • Aslı Erdoğan’ın Denemeleri
    Olağanüstü durumlar belirleyici şeylerdir. Taziyede göbek atmayı düşünmezsiniz mesela, yahut düğünde kimse uzun bir ağıt beklemez sizden. Cezaevi de öyle bir şey: Artık cezaevinde olan o insanın üzeri(Devamını oku)
  • Yılların Metin Çakır’ına Neler Oluyor?
    Metin Çakır, bir ara korkutmuştu. 2004 ve 2005’te art arda “Yıldız Cinayetleri” ve “Resim Cinayetleri” romanlarıyla hayatımıza –kendisine yaraşır bir biçimde– hızlıca giriş yapmış, sonrasında yine hız(Devamını oku)
  • Otizm Nedir?
    Otizm artık herkesçe biliniyor. 90’lı yıllarda binde bir otizme rastlanma oranlarından söz edilirken, günümüzde seksende bir hatta altmış altıda bir gibi oranlardan söz ediliyor. Dünyanın en büyük ve (Devamını oku)
  • Pınar Kür Yeniden...
    Pınar Kür “Cinayet Fakültesi”nin üzerinden on yıl geçtikten sonra nihayet “Sadık Bey” isimli yeni bir romanla okurla buluşuyor. Sadık Bey, orta halli, orta sınıftan orta yaşlı biri. Her gün sokakta gö(Devamını oku)
  • Aile Hikâyesinden Fazlası
    Biz edebiyat okurları, yabancısı olduğumuz kültürlere uzaklığımızı ancak ve yine edebiyat sayesinde idrak edebilmişizdir. Yalnız Türkçe okuma kabiliyetine sahip okurların temel bir bakışla İngiliz, Am(Devamını oku)
  • Yaşanan ve Anlatılan Arasında
    Sadece bir an bile yüzlerce şekilde anlatılabilir. Başımıza gelen ufacık bir olayı anlatırken önce kendimizden, sonra da anlattığımız her insandan ayrı ayrı etkileniriz. Her defasında değişir hikâye. (Devamını oku)
  • Nereden Geliyor Bu Duman?
    Samimi miyiz? Ya da ne kadar samimiyiz diye sorayım. Örneğin Unicef’e 10 TL bağış yaptıktan sonra huzur içinde yirmi sekizinci tişörtümüzü alacak kadar mı samimiyetimiz? Ya da çevre örgütlerinin kıyıl(Devamını oku)
Sayı: 130 - Ekim 2016

Dünyada Kitap

Zeynep Şehiraltı

Emily Brontë Asperger Sendromlu Olabilir

Emily Brontë’nin biyografisini yazan Claire Harman’a göre ünlü yazar otizmin bir türü olan Asperger Sendromu’ndan müzdaripti. Edinburgh Uluslararası Kitap Festivali’ndeki bir etkinlikte konuşan Harman, “Emily’nin zekâsı, evden çıkmaktan nefret etmesi, sosyal ortamlarda bulunmaktan rahatsızlık duyması ve ani gelen sinir krizleri Asperberger Sendromu’nun habercisi olabilir” dedi. Emily Brontë’nin ünlü sinir krizlerinden ilkinin Charlotte Brontë’nin ilk biyografi yazarı Elizabeth Gaskell tarafından 1857 yılında kaydedildiğini söyleyen Harman, bu olayda Emily’nin, çamaşırları kirlettiği gerekçesiyle evin köpeğinin yüzüne yumruk attığı ve hayvanın yarı kör kaldığını anlatıyor.

Kaynak: Sian Cain, The Guardian, 29 Ağustos 2016

 

Elizabeth Gilbert’ın Gizli Aşkı

“Ye, Dua Et, Sev” kitabıyla kendine büyük bir hayran kitlesi edinen Elizabeth Gilbert, Facebook üzerinden aşk hayatıyla ilgili şaşırtıcı açıklamalarda bulundu. Kitabına da ilham olan, eşi Jose Nunes’dan bu sene boşanan Gilbert, en yakın kız arkadaşına âşık olduğunu internet üzerinden ifade etti. Gilbert, Suriye asıllı yazar Rayya Elias’ı on yıldan uzun süredir tanıdığını ama ona karşı olan hislerinin boyutunu ancak şimdi anladığını söyledi. Elias’a âşık olduğunu anlama sürecini şu sözlerle anlattı: “Bu baharda doktorlar hayatımı sonsuza dek değiştirecek bir haber verdi. En yakın arkadaşım Rayya Elias’a tedavisi olmayan pankreas ve karaciğer kanseri tanısı konuldu. Beni tanıyan herkes Elias’a ne kadar bağlı olduğumu bilir, bunu hiçbir zaman saklamadım. Ama Rayya’nın teşhisini izleyen günler ve haftalarda bana bir şeyler oldu. Ölüm ya da ölüm olasılığının gerçek olmayan her şeyi silmek gibi bir huyu vardır, işte ben de onun yarattığı boşlukta bu gerçekle karşılaştım: Sadece Rayya’yı sevmiyordum, ona âşıktım. Ve bunu inkâr etmeye zamanım yok.”

Kaynak: The Telegraph, 8 Eylül 2016

 

New York Metrosunda Bedava Kitap Devri

New York metrosu, Penguin Yayınları’yla yaptığı bir ortaklık sonucunda metroya binen herkesle bedava kısa öykü ve kitap alıntıları paylaşıyor. New York metrosunda verilmeye başlayan ücretsiz Wi-Fi hizmetini tanıtmak için gerçekleştirilen projede yolcular bu öyküleri bir program aracılığıyla cep telefonları ve tabletlerine indirebilecekler. Yolcular programa girdiklerinde metroda geçirdikleri süreye göre ayarlanan öyküler ara­sından istediğini seçebilecek. Subway Reads adındaki programda Lee Child, Lisa Gardner ve Alexander McCall Smith gibi çağdaş yazarların yanında F. Scott Fitzgerald ve Edgar Allan Poe gibi klasik yazarlar da yer alıyor. Sekiz hafta boyunca sürecek projede yolcular okudukları kitaplardaki cümleleri Twitter gibi sosyal mecralardan paylaşabilecekler.

Kaynak: Grace Notes, The New York Times, 28 Ağustos 2016

 

Kadın Yazarlar Twitter’da Buluşuyor

Akademisyen ve yazar Laurie Garrison’ın öncülüğünde başlayan #women_writers hareketi kadın yazarların edebiyat dünyasında karşılaştığı sorunları ortaya koymayı amaçlıyor. Garrison’ın açtığı #women_writers etiketiyle Twitter’da başlattığı tartışma kısa zamanda bir manifestoya da kavuştu.

Kadınların edebiyat dünyasında çok az temsil edildiğini ve kadın yazarların hâlâ erkeklerden daha az yayınlandığını belirten Garrison’ın manifestosunda, kadın yazarların sektörde yaşadıkları zorluklar nedeniyle geliştirdikleri özgüvensizliğin giderilebilmesi için bir topluluğa gereksinim duyulduğu dile getiriliyor. Manifestoda ayrıca edebiyat dünyasının kadınları da erkekleri de erkeksi bir tavır takınmaya zorladığı vurgulanıyor.

Kaynak: Lara Williams, The Guardian, 17 Ağustos 2016

 

Fitzgerald’ın Yayınlanmamış Son Öyküleri Baskıda

F. Scott Fitzgerald’ın daha önce bir kitapta hiç yayınlanmamış öyküleri önümüzdeki baharda basılacak. “I’d Die For You (and Lost Stories)” adıyla hazırlanan seçkinin 11 Nisan’da yayınlanması planlanıyor.

Editörlüğünü Fitzgerald uzmanı akademisyen Anne Margaret Daniel’ın yaptığı öyküler, konularının sıra dışılığı ya da farklı tarzları yüzünden dergiler tarafından kabul edilmemiş ya da bir kitaba girememiş. Kitaba adını veren “I’d Die For You” öyküsü Fitzger­ald’ın Kuzey Carolina’da kaldığı ve hem kendisinin hem de eşi Zelda’nın sağlığının kötüye gittiği döneme gönderme yapıyor. Zaten kitaptaki öykülerin çoğu da aynı dönemde, 1930’ların sonunda yazılmış.

Kaynak: Jess Denham, The Independent, 8 Eylül 2016