• Dünyada Kitap
    Margaret Atwood’dan Aslı Erdoğan’a Mektup Dünya Tutuklu Yazarlar Günü’nde yazar Margaret Atwood, Aslı Erdoğan’a bir mektup yolladı. Atwood mektubunda şunları söyledi: “Sevgili Aslı Erdoğan, sana hapis(Devamını oku)
  • Mutluluğa Giriş
    “Mutluluk Konservesi.” Kitabın yazarı Orhan Tüleylioğlu’nun affına sığınarak söylemek zorundayım: Ne kadar da kötü bir isim! Kitabı okuduğum günler, adını kapatmaya çalışarak, merak edip soran arkadaş(Devamını oku)
  • Gayri Resmi Şair Geçidi
    Refik Durbaş, “Şiirin Gizli Tarihi”nde şiir gibi yaşayanların mahrem tarihlerini anlatıyor. Bizleri hayatın gerçekten büyülü olduğuna inandıran söz peygamberlerini… Onların aşklarını, dostluklarını, y(Devamını oku)
  • Gerçekliğe Kafa Tutan Bir Roman
    Hüseyin Kıran, uzak zamanlarda ve uzak ülkelerin birinde bir ceza memurunun Efendiler’ince elçi olarak yetkilendirilerek bilmediği yollara, bilmediği dünyalara düşmesini anlatıyor “Dağ Yolunda Karanlı(Devamını oku)
  • Hesaplaşmalar Tarihi
    Rıza Kıraç’ın “Londra’da Hoş Cinayet” kitabını, hem başlığı hem de romanın açılış bölümündeki silahlı çatışma sahnesi nedeniyle, bir “polisiye” ile karşı karşıya olduğumu düşünerek okumaya başladım. İ(Devamını oku)
  • Film Şeridi Gibi
    Şoför Nebahat, Turist Ömer, İnek Şaban... Bu karakterlerin yer aldığı filmleri tam olarak hatırlayamasak da, hatta hiç izlememiş bile olsak, isimlerini duyduğumuz anda kafamızda bir görüntü oluşuyor i(Devamını oku)
  • Karl Ove Knausgaard’ın Çocukluk Adası
    Knausgaard, “Çocukluk Adası”nda, küçük Karl Ove’un dünyasını yüzeye çıkarıyor. Ama hayatının ilk altı yılına dair neredeyse hiç anısı yok yazarın; öyle söylüyor henüz kitabın başında. Yaşamının, hatır(Devamını oku)
  • küçük İskender’den İki Yeni Kitap
    küçük İskender, Can Yayınları’ndan çıkan iki yeni kitapla okuruna sürpriz yaptı. “‘Her Şey’ Ayrı Yazılır” ve “Waliz Bir” isimlerini taşıyan kitaplar, şairin düzyazı metinlerinden oluşuyor. “Waliz Bir”(Devamını oku)
  • Oscar Wilde’ın Sosyalizmi
    Her kitabın bir macerası var. “Dorian Gray’in Portresi”, “Reading Zindanı Balladı”, “De Profundis”ini ülkece iyi bildiğimiz, kimine göre deha kimine göre fazla abartılmış (overrated) Oscar Wilde’ın Tü(Devamını oku)
  • Korku Kültürü ve Çocuklar
    Geçmişte çocuk yetiştirirken yapılan birçok hatanın farkındayız artık. Onlardan dersler çıkartabilecek durumdayız. Yeni kitabı “Geliştiren Anne-Baba” ile farkındalığımızı bir kat daha arttıran Doğan C(Devamını oku)
  • Siz Hiç Ergen Oldunuz mu?
    Artık çocuk değilsiniz. Ama yetişkin de olamazsınız. İkisinin dünyası arasında; araftasınız. Bir zaman gelecek “daha o kadar büyümedin”lerin dünyasından siz de ardınızdan gelenlere aynı muameleyi çeke(Devamını oku)
Sayı: 132 - Aralık 2016

Dünyada Kitap

Zeynep Şehiraltı

Margaret Atwood’dan Aslı Erdoğan’a Mektup

Dünya Tutuklu Yazarlar Günü’nde yazar Margaret Atwood, Aslı Erdoğan’a bir mektup yolladı. Atwood mektubunda şunları söyledi: “Sevgili Aslı Erdoğan, sana hapishanenin sağlam duvarlarının, gardiyanların, dikenli tellerin, kilit ve anahtarların ardından sesini hâlâ duyabildiğimizi söylemek için yazıyorum. Senin ve bir sürü başka yazarın inandığı gibi ben de edebiyatın adalet arayışına ilham olabileceğine, hoşgörü yaratabileceğine ve insanlara duyulan sempati ve anlayışı geliştirebileceğine inanıyorum. Hapiste olsan da yalnız değilsin, dünyanın her yanındaki PEN Birliği’nden yazarlar senin özgürlüğün için savaşıyorlar. Senin için umut etmeye devam edecekler ve sen özgürlüğüne kavuşana kadar durmayacaklar.”

Kaynak: PEN International, 14 Kasım 2016

 

Emma Watson’dan Trump’a Tepki

BM Kadın Örgütü’nün iyi niyet elçisi ve oyuncu Emma Watson kasım ayının başında, metroda kitap okumayı artırmayı amaçlayan Books on the Un­derground (Metroda Ki­taplar) projesi kap­samında Maya Angelou’nun otobiyografisi “Annem ve Ben”in kopyalarını Londra metrosunun çeşitli yerlerine bırakmıştı.

Trump’ın Amerika’nın yeni başkanı olarak seçilmesi üzerine Watson, “Bugün New York metrosunda çeşitli yerlere Maya Angelou kitapları bırakacağım ve bundan sonra inandığım şeyler için daha da çok savaşacağım,” diye tweet attı.

“Annem ve Ben” Angelou’nun annesi Vivian Baxter’la olan hayatını anlatırken bir yandan da annelik ve kızlık ilişkisi ile siyahi aileleri irdeliyor.

Kaynak: Calire Fallon, The Huffington Post, 09 Kasım 2016

 

Bob Dylan Nobel Ödülü’nü Almaya Gelmeyecek

Bob Dylan Stock­holm’da düzenlene­cek No­­bel töre­nine katıla­mayacağını bildirdi. İsveç Akademisi’nin yap­tığı açıklamaya göre Bob Dylan akademiye bir e-posta yollayarak daha önce­den ayarlanmış işleri nedeniy­le aralık ayında Stock­holm’e seyahat edemeyeceğini ve Nobel Ödülü’nü alma­ya ge­lemeyeceğini bildirdi. E-posta­da ayrıca ödülü almaktan ne kadar gurur duyduğunu yeniden belirten Dylan, ödülü gelip almayı gerçekten istediğini ve bunun mümkün olamadığı için üzüntü içinde olduğunu da sözlerine ekledi. Daha önce ödülü almaya gelmeyen isimler arasında Doris Lessing, Harold Pinter ve Elfriede Jelinek de bulunuyor.

Kaynak: Ben Sisaro, The New York Times, 16 Kasım 2016

 

Man Booker Ödülü Amerika’nın

Üç yıl önce İngiltere dışından yazarların da katılımına açılan Man Booker Ödülü ilk defa Amerika’ya gitti. Ödülü Amerika’da siyahilere karşı yapılan ırkçılığı irdelediği satirik kitabı “The Sellout” (Satılmış) ile Paul Beatty’nin kazanması edebiyat çevrelerini de şaşırttı.

Roman, California’ya yakın küçük bir kasabada yaşayan bir siyahın köleliği geri getirmesi ve kasabanın okulunda siyah-beyaz ayrımcılığını yeniden başlatarak dünyanın dikkatini kendi küçük kasabasına çekmeye çalışması anlatılıyor. Jüri üyeleri kitabı, “Sosyal tabuların ve politik doğruculuğun içini tamamen oyan, okuyucuyu hem güldüren hem de ürküten bir roman” olarak tanımladılar.

Kaynak: Hannah Furness, The Telegraph, 25 Ekim 2016

 

Leonard Cohen’e Veda

82 yaşındaki şarkıcı ve şair Leonard Cohen 7 Kasım’da hayata gözlerini yumdu. Vefatını 10 Kasım günü kamuoyuyla paylaşan yakınları Facebook’ta şöyle yazdı: “Yapıtları birçok nesli etkileyen efsanevi şarkıcı-söz yazarı Leonard Cohen’in ölümünü bildirmekten büyük üzüntü duyuyoruz. Müzik tarihinin en say­gıdeğer ve üretken sanatçılarından birini kaybet­tik.” Montreal’de yalnızca aile üyelerinin katıldığı bir törenle defnedilen Co­hen, 21 Kasım’da çıkardığı son albümü “You Want it Darker”daki (Siz Daha Karanlık Olmasını İste­diniz) aynı adlı şarkıda da ölüme hazır olduğunun sinyallerini vermişti.

Kaynak: Stephanie Convery, The Guardian, 11 Kasım 2016