• Türkiye’de Kitap
    TUDEM Edebiyat Ödülleri Açıklandı Çocuk ve gençlik edebiyatımıza çağdaş ve özgün eserler kazandırmak amacıyla 2003 yılından beri gerçekleştirilen TUDEM Edebiyat Ödülleri’nin bu yılki sahipleri belli o(Devamını oku)
  • Dünyada Kitap
    “Ejderha Dövmeli Kız”ın Yeni Macerası Yolda Ejderha dövmeli hacker Lisbeth Salander ile gazeteci Mikael Blomkvist’in maceraları bitmedi. Dünya çapında milyonlarca satan macera, yazarı Stieg Larsson’ın(Devamını oku)
  • Žižek’i Anlama Klavuzu
    Slavoj Žižek içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli fikir insanlarından. Žižek hakkında kaleme alınanları okumak da kendi yazdıklarını okumak kadar keyifli. Christopher Kul-Want ve Piero’nun ünlü düşü(Devamını oku)
  • Ayşe Kulin Hayali Bir Gelecekte…
    Çok satan kitap listelerinin olmazsa olmaz isimlerinden Ayşe Kulin, bu kez okurlarını şaşırtacak distopik bir roman yazdı. Yakın bir gelecekte, Ramanis Cumhuriyeti’nde hüküm süren tiran ölür ve yerini(Devamını oku)
  • Leylâ Erbil’den Kalanlara Feminist Bir Bakış
    Kaybettiğimiz entelektüellerin anıları ve eserleri son yıllarda adeta bir sömürü konusu oldu. Bağlamından kopuk görsellerle, o yazar ya da şaire ait olmayan pasajlarla, kimi zaman popüler bir dergide (Devamını oku)
  • Özgürlüğün Müphemliği
    Yaşayan en önemli sosyolog ve düşünürlerden olan Zygmunt Bauman bugüne kadar sayısız esere imza attı. Türkiye’deki akademik ve hatta politik çevrelerin de gözünün üzerinde olduğu Bauman’ın eserlerinin(Devamını oku)
  • “Bu Kriz, O Kriz mi?”
    2008 yılında önce ABD’de patlak veren ve hızla tüm dünyaya yayılan küresel ekonomik krizle birlikte “Bu kriz, o kriz mi?” tartışmaları başgösterdi. Bu tartışma sırasında yapılan tüm atıflar 1929 krizi(Devamını oku)
  • Her Şey Mutluluk Uğruna
    Size arzularınızı ve hayallerinizi nasıl gerçekleştireceğinizi söyleyen, “evrene doğru mesajlar” gönderirseniz tüm olanaklarını ayaklarınızın altına serileceğini vaat eden kitaplar uzun bir dönem hayl(Devamını oku)
  • Sinema, Psikanalist Karşısında
    Sigmund Freud’un, Breur’le birlikte yeni bir disiplin olarak psikanalizin doğuşuna yol açan “Histeri Üzerine Çalışmalar”ı yayınladığı yıl olan 1895’te Lumiere Kardeşler de Paris’te bir filmin gösterim(Devamını oku)
  • Kış’a Mektup
    Tuncer Erdem’in karikatürleri, 1981 yılında başlıyor çeşitli mizah dergilerinde yayımlanmaya. Profesyonel olarak ilk çizimleri de o zaman “Ses” dergisinin “Atmaca” mizah ekinde çıkmış. Daha sonra “Çar(Devamını oku)
  • Ah Mine’l Arzu!
    Psikanalist ve yazar Adam Phillips’in “Kaçırdıklarımız–Yaşanmamış Hayata Övgü” adlı kitabı, “kaçan balık büyük olur” temalı kapak tasarımıyla raflarda yerini aldı ve ben bu yazının başına oturduğumda (Devamını oku)

Haydi Kitap Fuarına!

Simla Sunay (simlasunay@gmail.com)

34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 7 Kasım 2015’te kapılarını açıyor. Bu yıl teması “Mizah: Hayata Gülümseyerek Bakmak”, onur çizeri mimar, karikatürist Tan Oral. Bu nedenle bu sene kitap fuarı başka bir anlam taşıyor bizim için. Kötü kentleşmeye, otoriter iktidara ve başka her türlü toplumsal haksızlığa muhalif -belki de tek muhalif- sanat dalı karikatür biliyoruz ki. Tan Oral’ı bütün çocuklar tanımalı!

İstanbul Kitap Fuarı’nın bu yılki onur konuğu ülkeyse Romanya, fuarın ilk 4 günü (7-10 Kasım) açık olacak Uluslararası Salon kapsamında Romanya ülke standında pek çok Romanyalı yazar okurlarıyla karşılaşacak. 750 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılırken, fuar süresince paneller, söyleşiler, çocuk etkinlikleri gibi 300 kültür etkinliği düzenlenecek. Biz de sizler için etkinlik seçtik. Ve bu sayımızda fuarda kaçırmamanız gereken özellikle, kaynak, dizi ve özgün kitapları inceledik.

TAN ORAL’DAN MÜZİKAL KARİKATÜRLER

“Müzik ve müzikçilerin dışında, yaşamımda başka bir şeye pek de imrendiğim söylenemez. Hiçbir şey de, sıkıntılı zamanlarımda müzik kadar beni avutmamıştır, belki çizmek. Çocukluğumuzda müzik diye severek dinlediğimiz, yalnız radyo vardır. Müzik burada şarkılar, saz eserleri fasıl heyeti, türküler, oyun havaları, klasik müzik, hafif müzik, operalar, dans müziği, caz, tangolar, şansonlar, vb. isimlerle sunulurdu. Biz ise, büyücek saç taraklarını, bir elimizle ucundan masaya dayar, tarağın uzundan kısaya doğru sıralanan dişlerini diğer elimizin başparmağıyla tıkırdatarak bildiğimiz ezgileri çıkarmaya çalışırdık. Sonra evdeki bardakları çıkardıkları seslere göre sıraya koyar bu kez çatal kaşıkla onları tıngırdatıp kulağımızın tozunu alırdık.” Kendi sözleriyle tanıtılan kitap, fuarın onur konuğu Tan Oral’ın her yaşa uygun kitabı. Pan Yayınları tematik yayınevleri içerisinde en başarılı olanlarından. Müzikle ilgili yayınlar çıkaran yayınevi, sanatı destekleyen özel kitaplar basıyor ve çocuk okurlar için sürekli yeni arayışlar, deneyler üretiyor. Güneşli kütüphanenizde mutlaka yer almalı.

“Sus ve Dinle-Müzikal Karikatürler”, Tan Oral, 72 s., Pan Yayınları, 2015

BİYOGRAFİK ÖYKÜLER DİZİSİ

Pan Yayınları’ndan yeni yayımlanan, Âşık Veysel, Cemal Reşit Rey ve Tanburi Cemil Bey ile başladıkları müzisyen biyografileri umarım kadın müzisyenlerimizle devam eder. Âşık Veysel, Cemal Reşit Rey’in hayatını çocuklara usta yazar Aysel Gürmen derlemiş. Gürmen’in temiz Türkçesiyle çocuklarımız için ilham olacak yaşam öyküleri okullarda mutlaka okutulmalı. Özellikle ilköğretimde Âşık Veysel’in müfredatta olduğunu biliyoruz. Dileriz Milli Eğitim Bakanlığı bu kitabı fark eder. Tanburu çocuk yaşta çalmaya başlayan, Avrupa’nın bile fark ettiği bir Osmanlı müzisyeni Tanburi Cemil Bey’in hikâyesini ise Serhan Aytan, Gürmen’i aratmayan bir dille anlatıyor. Her üç kitabı da Saadet Ceylan resimlemiş.

“Cemil’in Gizli Konserleri-Tanburi Cemil Bey”, Serhan Aytan, Resimleyen: Saadet Ceylan, 37 s., Pan Yayınları, 2015
“Uzun İnce Bir Yol-Âşık Veysel”, Aysel Gürmen, Resimleyen: Saadet Ceylan, 29 s., Pan Yayınları, 2015
“Kuğu Kuşunun Şarkısı-Cemal Reşit Rey”, Aysel Gürmen, Resimleyen: Saadet Ceylan, 37 sayfa, Pan Yayınları, 2015

ÇOCUKLAR İÇİN İSTANBUL REHBERİ

“Efsane İstanbul” başlıklı, çocuklarla İstanbul’u gezmek için bir kılavuz niteliğindeki seri, Avrupa Yakası, Anadolu Yakası ve Tarihi Yarımada olmak üzere üç kitaptan oluşuyor. “Geleceğini belirlemek istiyorsan geçmişini incele.” Konfüçyüs’ün, arka kapaklarda yer alan bu sözü serinin amacını dile getiriyor. “Biz de size bunu yapmanın en eğlenceli yolunu öneriyoruz. Çünkü öykülerle öğrenilen tarih asla unutulmaz. Belki de bu sayede onu tekrar etmenin lanetinden kurtuluruz,” diyerek yola çıkan yazar Işın Bilgin, aynı zamanda şehirde çocuk etkinliklerini organize eden ve duyuran Bemaddy’nin kurucusu. Avrupa Yakası kitabının içinde; Beşiktaş, Karaköy, Taksim, Beyoğlu, Galata Kulesi, Harbiye, Nişantaşı. Anadolu Yakası; İstanbul Boğazı, Üsküdar, Moda, Kadıköy, Bağdat Caddesi. Tarihi Yarımada; Sultanahmet ve çevresi, Süleymaniye ve Eminönü, Edirnekapı’dan Vefa’ya, Haliç kıyıları, Rota dışı ana başlıkları dikkat çekiyor. Kitaplarda Rota Dışı başlıklı kısımları çok beğendim. Kitabın içindeki ek haritalara dikkat! Çocuklar için uygun bir grafikle, özenle hazırlanmış. Kutluyorum. Bu sene kitap fuarından kaçırmamanız gereken (indirimli alabileceksiniz) bir dizi.

“Efsane İstanbul, 1-2-3”, Işın Bilgin, 8+ yaş, Büyülü Dünya-Bemaddy İşbirliği, 2015

NESİN’DEN RESİMLİ ÇOCUK KİTAPLARI

Kitap Fuarı’nda Nesin Yayınları standına (Salon 3, Stand 3413) mutlaka uğrayın. Özellikle İtalyancadan çevrilen, son derece özgün ve sanatsal, resimli çocuk kitapları koleksiyon yapmaya değer. Resim yapmayı seven, öykü yazan, mimar olmak isteyen, heykel deneyen çocuklarınız varsa bu standın başında uzun zaman geçirmenizi tavsiye ederim. Ve iki yeni yayını da buradan duyurmak isterim. “Sarı Papağanlar Mavi Papağanlar”, iki farklı papağan sürüsünün aynı coğrafyayı nasıl paylaşacaklarına dair, ülkemiz için de özel anlamı olan bir hikâye. Kitabın sonu sürprizli. Diğer bahsedeceğim kitap eğitsel olmasına karşın çok samimi bir anlatım içeren “Hışırtı”. Bir zürafanın gece yalnız yatma korkusunu işleyen öykü, özgün çizimi ve nefis Türkçesiyle kayda değer. Çevirmen Atay Eriş kitabı serbest çeviri tekniğiyle yapmış, ne iyi etmiş. Çocuk edebiyatı çevirisinde çok önemli bir teknik olduğunu düşünüyorum. “Zürafi oda” gibi hoş deyimlerle karşılaşmak beni mutlu etti. Çevirmeni kutluyorum.

“Sarı Papağanlar Mavi Papanlar”, Manuela Monari, Resimleyen Silva Vignale, Çeviren. Burcu Yılmaz, 5 +yaş, Nesin Yayınevi, 2015
“Hışırtı”, Mila Popnedeleva Genoza, Çeviren: Atay Eriş, 5 +yaş, Nesin Yayınevi, 2015

KİTAP FUARI ÖNERİLERİMİZ

10 KASIM SALI

KARADENİZ SALONU

12.00-12.45

Söyleşi: “Atatürk Olmak”
Konuşmacı: Aytül Akal
Düzenleyen: Uçanbalık Yayınları

 

14.00-14.45

Söyleşi: “Suyu Sevmeyen Balık”
Konuşmacı: Habib Bektaş
Düzenleyen: TUDEM Yayınları

 

11 KASIM ÇARŞAMBA

MARMARA SALONU

11.00-11.45

Söyleşi: “Bu Kitabın Kuyruğu Var” 
Konuşmacılar: Tan Oral, Kamil Masaracı, Gülsüm Cengiz
Düzenleyen: Evrensel Basım Yayın-Evrensel Çocuk Kitaplığı

 

12 KASIM PERŞEMBE

MARMARA SALONU

14.00-14.45

Yaratıcı Okuma Atölyesi: “Yaşar Kemal’den Neredesin Arkadaşım”
Yöneten: Çiğdem Odabaşı
Düzenleyen: Yapı Kredi Yayınları

 

13 KASIM CUMA

MARMARA SALONU

13.00-13.45

Söyleşi: “Zeno ve Mond ile Gülelim”
Konuşmacı: Nilay Yılmaz
Düzenleyen: Altın Kitaplar

 

13 KASIM CUMA

KARADENİZ SALONU

11.00-12.00

Söyleşi: “Mizah Ustası Behiç Ak Okurlarıyla Buluşuyor”
Konuşmacı: Behiç Ak
Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı

 

14 KASIM CUMARTESİ

KARADENİZ SALONU

12.00-13.00

Panel: “Çocuk Edebiyatı’nda Mizah”
Yöneten: Mavisel Yener
Konuşmacılar: Hanzade Servi, Pelin Güneş, Koray Avcı Çakman
Düzenleyen: TUDEM