• Dünyada Kitap
    Mısır’dan Ünlü Yazara Yasak Mısır’da ve dünya çapında ünlü yazar Ala El Asvani’nin bu ay vereceği seminerler Mısır hükümetince yasaklandı. Yazar kendisine Mısır güvenlik güçleri tarafından, İskenderiy(Devamını oku)
  • Tüketmeden Yaşamak
    “Bir lokma bir hırka”nın erdem sayıldığı yıllardan, “fazlası hep daha fazlası”nın istendiği bir döneme nasıl geldik? Bu açgözlülük insanın doğası mı yoksa tüketim alışkanlıklarımız ile toplumsal forma(Devamını oku)
  • Mine Kırıkkanat’tan Politik Alegori
    Gazeteciliği ve araştırma kitapları kadar edebiyatçı kimliğiyle de tanıdığımız Mine G. Kırıkkanat bütün kitaplarını Kırmızı Kedi Yayınevi çatısı altında toplamaya devam ediyor. Kırıkkanat’ın Cihangir (Devamını oku)
  • Özel Çocuklar İçin Ebeveyn Rehberi
    Her çocuk farklıdır ve kendisine özel bir gelişim çizgisi vardır. Ancak bazı çocuklar özeldir; onları özel kılan şey bir sorun gibi görünse de aslında sadece özel bir yaklaşıma ihtiyaçları vardır. Bu (Devamını oku)
  • Saraylılar İçin Bir Anti-Kahraman: Mujica
    Siyasetçilerin portreleri yazarlar ve gazeteciler açısından da okur açısından da en dikkatli şekilde yaklaşılması gereken portrelerdir çoğu zaman. Yazan için de okuyan için de çetrefil bir durumdur bi(Devamını oku)
  • Bir Kitaba “Sığınma” İhtiyacı
    Konuyla ilgili en yakın tarihli haber Almanya’dan gelmişti. Geçen yılın yaz aylarında Almanya’nın Rothenstein kasabasında inşa edilmiş; içinde birkaç yüzme havuzu, sinema, restoran ve spor salonu da b(Devamını oku)
  • 2015’e Kuş Bakışı
    Bir yılı geride bırakırken, geçen yılın almanakları da raflarda yerini almaya başladı. Bir klasik haline gelen NTV Almanak’ı yine Türkiye’de ve Dünya’da yaşananları unutulmamak üzere belgeliyor: Türki(Devamını oku)
  • “Finnegans Wake” Nihayet Türkçede
    20. yüzyıl edebiyatını derinden etkileyen James Joyce’un dünya dillerinde de çevirisine az rastlanan ve “çevrilemez roman” olarak efsaneleşen kitabı “Finnegans Wakes” Türkçede iki farklı çeviriyle yay(Devamını oku)
  • Okumak ve Okuyamamak Üzerine
    Marcel Proust’un “Üst Kat Komşusuna Mektuplar” ve “Okuma Günleri” adlı iki kitabı birbirine çok yakın günlerde Türkçede yayımlandı. Tefrika Yayınları’ndan Süha Demirel çevirisiyle çıkan “Okuma Günleri(Devamını oku)
  • Halil İnalcık’la Yüz Yıl
    Osmanlı tarihçiliğinin duayeni Halil İnalcık geçen aylarda 100. yaşına girdi. Türkiye Cumhuriyeti tarihine tanıklık etmiş İnalcık, son 15 yıldır kendisine artan ilgiyle birlikte hak ettiği değeri de b(Devamını oku)
  • Patti’nin Kaybolma Kılavuzu
    Patti Smith Domingo Yayınları tarafından çevrilip basılan yeni kitabı “M Treni”yle okurlarının ve dinleyicilerinin arasında dolaşmaya devam ediyor. Smith, önceki kitaplarında anlattığı çocukluğunun ve(Devamını oku)

Dünyada Kitap

Zeynep Şehiraltı

Mısır’dan Ünlü Yazara Yasak

Mısır’da ve dünya çapında ünlü yazar Ala El Asvani’nin bu ay vereceği seminerler Mısır hükümetince yasaklandı. Yazar kendisine Mısır güvenlik güçleri tarafından, İskenderiye’de düzenlenmesi planlanan “Conspiracy Theory: Between Reality and Illusion” (Komplo Teorisi: Gerçeklik ve Hayalin Arasında) adlı seminerin gerçekleşemeyeceğinin açıklandığını duyurdu. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi ilk başa geldiğinde Sisi’yi savunan El Asvani, 2013 yılından itibaren Sisi rejimini eleştiren yazılar yazmaya başlamıştı. Geçen yaz gazetedeki yazıları yasaklanmış ve yazarın Mısır medyasında görünmesine izin verilmemişti.

Kaynak: Marcia Lynx Qualey, The Guardian, 11 Aralık 2015

 

Yazarlar Liu Xiaobo İçin Seferber Oldu

2010 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan ve 2008 yılından beri hapiste olan Çinli yazar ve insan hakları savunucusu Liu Xiaobo’nun serbest bırakılması için Uluslararası Yazarlar Derneği PEN bir kampanya düzenledi. Aralarında Margaret Atwood ve Ian Rankin gibi yazarların bulunduğu ve ülkemizden Elif Şafak’ın da desteklediği kampanya, tutuklanmasının yedinci yılında yazarın serbest bırakılması konusunda Çin hükümetini ikna etmeyi amaçlıyor.

Özgür Çin PEN Derneği’nin başında olan Liu Xiaobo, 2008 yılında tutuklandı. 2009 yılında on bir yıllık hapis cezası alan Xiaobo’nun cezası hapisteyken arttırıldı. Dünya çapındaki yazarların Çin hükümetine yaptığı çağrının bir sonuca ulaşıp ulaşmadığını ise zaman gösterecek.

Kaynak: Sian Cain, The Guardian, 08 Aralık 2015

 

Kitaptan Metro Bileti

Brezilya’nın yayınevlerinden L&PM Editores’in başlattığı bir kampanyayla kitaplar artık metro bileti yerine geçiyor. Ülkede okumayı arttırmak için Sao Paulo’da başlatılan uygulamayla birlikte Ticket Books (Bilet Kitaplar) adıyla satışa sunulan kitapların içine metro bileti ücreti de eklenmiş halde satılıyor ve turnikeden okutularak metroya binilebiliyor.

Kitabın arkasına yerleştirilen ve radyo frekansıyla çalışan bir kart sayesinde turnike kitabı tarıyor ve yolcuya geçiş izni veriyor. Bilet olarak kullanılan kitaplar şimdilik on taneyle sınırlı. Agatha Christie, Garfield, Snoopy, Sherlock Holmes gibi seçenekler sunuluyor. Bir kitap on kez geçiş hakkı tanırken, internet üzerinden yeniden yükleme yapılabiliyor. Dünya Kitap Günü’nde metroda ücretsiz olarak dağıtılan kitaplarla başlayan uygulama ilerleyen günlerde büyüyecekmiş gibi görünüyor. Yapılan araştırmalara göre Brezilya’da kişi başına yıllık okunan kitap sayısı yalnızca iki. Türkiye’de ise ortalama bir kişi on yılda bir kitap okuyor.

Kaynak: CBA, 01 Aralık 2015

 

Mailer Ödülü Rushdie’nin

2009 yılından beri verilen Norman Mailer ödüllerinin Yaşam Boyu Başarı Ödülü Salman Rushdie’ye gitti. Salman Rushdie, ünlü yazar Mailer’ın adına sahip bir ödül almanın kendisi için büyük bir onur olduğunu söyledi. Rushdie, Norman Mailer’la ilk olarak 1980’lerin ortasında tanıştığını ve PEN World Voices (Dünyadan Sesler) Festivali için ilhamı Mailer’dan aldığını belirtti.

Rushdie, ödülünü New York’taki Pratt Ensti­tüsü’nde aldı. Amerikalı gazeteci, yazar ve senarist Norman Mailer adına verilen ödül, her sene düşünce özgürlüğü ve yaratıcılık alanında çalışan bir isme veriliyor. Norman Mailer Merkezi’nin ödül için temel kriteri, yazarın eserlerinin okurun dünya görüşünü sorgulatması.

Kaynak: NDTV, 11 Aralık 2015

 

Obama Ailesi’ne Göre Yılın Kitapları

Barack Obama, geçtiğimiz günlerde People dergisine kendisinin ve first lady Michele Obama’nın bu yıl en çok sevdiği kitapları açıkladı. Barack Obama, bir evliliğin iki tarafın gözünden anlatıldığı, Lauren Groff’un “Fates and Furies” (Kaderler ve Kızgınlıklar) adlı romanını yılın romanı seçti. Amazon internet sitesinin de yılın romanı seçtiği ve uzun süredir çok satanlar listesinden inmeyen kitabın yazarı, Obama’nın seçimini öğrendiğinde, bunun kendisi için bir sürpriz olduğunu söyledi.

First lady Michele Obama ise seçimini Elizabeth Alexander’ın otobiyografisi “The Light of the World” (Dünyanın Işığı) olarak açıkladı. Şair Elizabeth Alexander kitabında kocasının ani ölümünü anlatıyor. Ailenin dostu olan Alexander aynı zamanda Obama’nın 2009 yılındaki göreve başlama merasiminde okuduğu şiiri de yazmıştı.

Kaynak: Alison Flood, The Guardian, 10 Aralık 2015